Menu

Centos 7 üzerinden DirectAdmin kurulumu(Centos 7 işletim sistemine sahip bir sunucuya DirectAdmin kurulumu)

Bu makalede Centos 7 üzerinden DirectAdmin kurulumunu ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz. Sunucupark.com'dan almış olduğunuz sanal sunucu veya dedicated sunucu bilgilerinin size ulaştığı ve sunucunuzda Centos 7 işletim sisteminin kurulu olduğu varsayılarak kurulumu anlatacağım. Eğer sunucunuzda işletim sistemi kurulu değilse öncelikle işletim sistemini kurmalı ve SSH giriş bilgileri olan IP adresi ve root kullanıcısının şifresine sahip olmalısınız.

Bu işlemi gerçekleştirmek için Terminal(değiştirilebilir) kullanıyoruz. 

Öncelikle terminal üzerinden 

ssh root@(ipadresiniz)

yazarak işlemi başlatıyoruz. Kuruluma geçmeden önce bir güvenlik duvarı olan firewall'u kapatıyoruz. Bunun sebebi Firewall'un güvenlik önlemlerinin çeşitli işlemlere engel olmasıdır. 

Bu işlemi aşağıdaki komutla gerçekleştirebilirsiniz.

#chkconfig --level 2345 iptables off

#chkconfig --level 2345 ip6tables off 

Bu işlemden sonra Selinux'u da kapatmalıyız. Bu işlemi yapmadan DirectAdmin kurulumunda başarılı olamayız. Bu işlemin komutu ise şu şekildedir:

#vi /etc/selinux/config

Bu komuttan sonra SELINUX=ENFORCING yazısını göreceksiniz. Komutta görünen vi ile dosyayı açtıktan sonra editlemek için i tuşuna basınız bu sayede Selinux düzenlenmeye açık hale gelecektir. Enforcing yazısını DISABLED ile değiştirin daha sonra esc tuşuyla edit(düzenleme) modundan çıkın ve ShiftZZ tuşlarıyla dosyayı kaydedin. 

Bu işlemleri tamamladıktan sonra işletim sistemini güncel hale getirmemiz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki kodu kullanacağız. 

#yum upgrade -y



Bu klasik işlemleri başarıyla tamamladıysanız kurulum aşamasına geçebilirsiniz. İlk olarak aşağıdaki komutla DirectAdmin paketini yüklüyoruz.


#yum install wget tar gcc gcc-c++ flex bison make bind bind-libs bind-utils openssl openssl-devel perl quota libaiolibcom_err-devel libcurl-devel gd zlib-devel zip unzip libcap-devel cronie bzip2 cyrus-sasl-devel perl-ExtUtils-Embed autoconf automake libtool which patch mailx bzip2-devel lsof glibc-headers kernel-devel expat-devel psmisc net-tools systemd-devel libdb-devel perl-DBI perl-Perl4-CoreLibs perl-libwww-perl xfsprogs rsyslog logrotate crontabs file kernel-headers


Daha sonra sahip olduğumuz hostname'in paneldekiyle aynı olup olmadığını kontrol ediyoruz.Bunun için hostname yazıp enter tuşuna basmanız yeterlidir.

Sonrasında wget ile dosyaları çekiyoruz. Bu işlem için kodumuz aşağıdaki şekildedir.

#wget http://www.directadmin.com/setup.sh 
#sh setup.sh

Daha sonra bizden istenen Client ID ve License ID bilgilerini doğru şekilde dolduruyoruz. Karşımızı çıkan soruları ise y yazarak onaylıyoruz. Bu aşamaları da tamamladıktan sonra işleminizi başarıyla tamamlamış oluyorsunuz. DirectAdmin paneline giriş yapmak için internet tarayıcınızın arama kısmına IP adresinizi  2222 portuyla yazınız. Artık paneliniz kullanıma hazır. 

DirectAdmin başarıyla yüklendikten sonra arayüzde yapılması gereken birkaç önemli işlem vardır. Bu adımları atlarsanız sistem verimli bir şekilde çalışmayabilir.

Panel'e admin kullanıcı adı ile giriş yaptıktan sonra ikinci DNS Sunucusu için IP adresi ekleyin. Bunun için öncelikle panelde Admin Level'ını seçmeniz gerekiyor. Burada IP Management bölümünden ikinci IP adresini ekleyebilirsiniz. IP adresini eklerken Subnet değeri ilk IP ile aynı olmalıdır. İkinci IP adresini de ekledikten sonra her iki IP adresini de seçip admin olarak atayın.(assign to admin)

Daha sonra User(kullanıcı) level'ını seçin. Ekrandaki Domain Setup kısmına tıklayın ve yeni domain ekleyin. Burada kullanacağınız alan adını subdomain olmadan yazmanız gerekmektedir.

 

 1 Numara Kopya

 

 

 

Son adım olarak Reseller(dağıtıcı) level'ına geçin ve Server Manager kısmının altından nameserver linkine tıklayın. Burada daha önce eklemiş olduğunuz IP adresini  ve yeni bir IP adresini göreceksiniz. Her iki IP adresini de seçip Create butonuna basınız. bu adım ile birlikte DirectAdmin sunucusunun temel yapılandırmasını bitirmiş oldunuz.

 

 

 Ekran Resmi 2020 07 20 15.17.40

 

Yazımızın devamında ise paket yapılandırmaları üzerinde duracağız. Bu işlem için Reseller modunda olmanız gerekmektedir. Account Manager kısmından Manage user package kısmına giriniz. Başlangıçta herhangi bir pakete sahip olmayacaksınız bu yüzden yeni paket ekleme(add package) butonuna basın. Daha sonra ekranda paketinize ait bilgilerinizi doldurmanız gereken bir ekran olacak.

 Ekran Resmi 2020 07 20 16.28.01

 

 Bu ekranda paketleriniz hakkında her şeyi belirleyebilirsiniz. 

 

Ekran Resmi 2020 07 20 16.32.36

 

Ekran Resmi 2020 07 20 17.04.11 1

 

Ekranda gördüğünüz Bandwidth ve Disk Space için verdiğin alan kapasitesi sitenizin kullanımı açısından oldukça önemlidir. MB boyutları çok kullanılan siteler için genellikle tercih edilmez çünkü bu boyut ihtiyacı karşılamak için yeterli değildir. Bunun yerine GB kullanımı önerilir. 1 GB 1024 MB'dır. Disk Space sitenizdeki içeriklerin kapasitesini belirler. Bandwidth ise site trafiği ile ilgili bir kavramdır. Bu alandaki kapasiteniz dolduğunda siteniz kullanıcı girişine açık olmamaktadır. Bu yüzden çok kullanılan veya kurumsal siteler bu alanı 'sınırsız'(unlimited) şeklinde işaretlemektedir.

Domain kaç tane alan adı alabileceğiniz, subdomain ise aynı alan adının başına kaç farklı subdomain gelebileceğinin ölçüsüdür. Subdomainler sayesinde bir alan adıyla birden fazla siteye sahip olabilirsiniz. Bu siteler birlikte çalışabilir.

 Spam Assassin ile gelen maillerdeki spam mesajları engelleyebilir, Access seçenekleriyle müşteriye yetki verip vermeyeceğinizi seçebilirsiniz.Son olarak paketinizi adlandırdığınızda işleminiz tamamlanmış olacaktır.