Menu

Web Sitesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Biliyoruz ki dizayn bir sayfada ilk dikkat edilen husus. Dizaynınız iyi olursa diğer unsurlarda çalışacaktır. İster eticaret sitesi olsun, ister servisler sağladığınız bir site olsun dizayn ziyaretçinin aklında iz bırakmalı.
Bu bağlamda ziyaretçiyi sitenizden uzaklaştıracak bazı konulara dikkat çekmek istedik. İşte en fazla yapılan web sitesi dizayn hataları:

  1. Tarayıcı uyumluluğu: Dizayn açısından web sitesi yaparken düşülecek en etkili hata sitenizin bütün tarayıcılarla uyumlu olmaması. Tecrübe eksikliğinden veya aceleden ötürü bu konu web sitesi yaparken atlanabilir. Özellikle en çok kullanılan web tarayıcılarınddan biri olan Internet Exploorer uyumluluk konusunda çok hata vermekte. Sitenizi yaparken bütün web popüler web tarayıcılarla uyumlu olmasına dikkat edin.
  2. Giriş sayfası: Bir giriş sayfanız olmasından kaçının. Ne kadar güzel ve renkli olursa olsun giriş sayfası yüklenirken zaman almakta ve kullanıcıyı daha ana sayfaya girmeden siteden uzaklaştırabilmekte. Giriş sayfasına harcayacağınız eforu ana sayfanın dezaynında kullanabilirsiniz.
  3. Renk: Web sitesi hangi yapıda olursa olsun canlı renklarde olması daha uygundur. Çok parlak ya da çok soluk renkler ziyaretçilerinizin ilgisini çekmek yerine itici bir rol oynayacaklardır.  Sitenizi kendi zevkinizi kullanmak yerine bilinen renk kurallarını kullanarak dizayn edin. Örneğin şirketler için gökyüzü mavisi, tıbbi siteler için kırmızı ve alışveriş siteleri için turuncu gibi…
  4. Animasyonlar ve Javascriptler: Siteyi etkileşimli yapmak için dizaynırlar genelde animasyonlar kullanmaktadır. Animasyonlar Flash, javascript veya 3D olabilir. Ancak unutmayın ki bunların fazla kullanılması site performansını etkileyen bir engel olmamalı. Çoğu zaman javascriptler tarayıcılar tarafından engellenmekte ve Flash yürütücüler ziyaretçinin bilgisyarında kurulu olmayabilir. Ayrıca lash ve 3D animasyonlar yüklenirken çok zaman alabilir. Bunlar ziyaretçilerinizin gözünde kötü bir itibar uyandırabilir.
  5. Eksik iletişim bilgisi & sinir bozucu formlar: Web sitenizde iletişim bilgilerinin uygun bir yere konmasına ihtiyaç vardır. Ziyaretçilerin iletişim bilgilerini bulmaları için fazla zamanları yoktur, bunun yerine sayfada ilk bakışta görülecek uygun bir yerde olmasını beklerler. Aynı zamanda iletişim sayasına konulan formlar hakkında da dikkatli olunmalı. Bu formlar fazla uzun olmamakı ki ziyaretçiler doldururken sıkılmasın. Aynı zamanda çalışmayan formlar da ziyaretçi için itici olmaktan başka bir işe yaramaz. Bu yüzden iletişim sayfanızın iyi konumlandığından ve formların çalıştığından ve fazla uzun olmadığından emin olun.
  6. Can sıkıcı reklamlar: Reklamlar bir sitenin vazgeçilmezidir, site sahibine gerekli olan geliri getirmede kullanılırllar. Ancak bu reklanların site ziyaretçileri için can sıkıcı olmasını gerekli kılmaz. Bazen reklamlar önemli bilgilerin arasına sıkıştırılmakta bazen de ziyaretçiyi itici olacak şekilde yayınlanmaktadırlar. Bu yüzden reklamları yayınlarken yerinin uygun olmasına ve ilgili bilgilerin arasına konmasına özen gösterin.
  7. Menüler ve linkler: Menülerin uygun bir şekilde dizayn edilmesi ve bağlantıların ziyaretçinin göreceği şekilde açıkça verilmesi gerekmektedir. Çoğu zaman kötü şekilde dizayn edilmiş menüler veya uzun aşağı açılır listelerle dizayn edilmiş menüler sitelerde bulunmaktadır. Diğer taraftan yazı yerine resim olarak verilen linkler arama motorlarında kötü sonuçlar doğurmaktadır. Yazı olarak verilen linklerde de tıklanan linkin renginin değişmemesi gibi hatalar yapılmaktadır. Bunlardan kaçının.
  8. Pop-upllar ve yeni pencereler: Son olarak gereksiz yere açılan pop-up lardan ve açıklama için açılan yeni pencerelerden bahsedeceğiz. Pop-up lar genel olarak bütün popüler tarayıcılarda engellenmektedir; yeni bir pencere açıp ziyaretçiyi oraya yönlendirdiğinizde de ziyaretçiyi siteden uzaklaştırdığınızı ve bir daha geri gelmeme olasılığını düşünün. Bu yüzden herşeyi tek bir pencerede yapmaya çalışın.