Menu

Docker Nedir? Nasıl Kullanılır ?

Docker , yazılım ve sistem işleriyle uğraşan kişiler için geliştirilmiş bir nevi sanallaştırma yöntemidir.Docker kavramının yanı sıra container kavramını da duyacaksınız . Docker , container ve bu yapılar nedir ne işe yarar ?

Docker en basit haliyle bir sanallaştırma yöntemidir dedik.Elimizde bir adet linux sanal sunucu olduğunu düşünelim.Bu sunucu üzerinde docker kullanarak apache web server ,  nginx web server bir adet nextcloud uygulaması yükleyebilir ve aynı sunucu üzerinde farklı portlarda çalıştırabiliriz.

Normal şartlar altında bir adet bulut sunucuda bir nginx server , diğerinde bir apache server diğerinde de nextcloud uygulaması yükleyebilmekteyiz.Biz docker kullanarak bunu container'lara bölüp containerler içerisinde birer uygulama çalıştırabilmekteyiz.Yani tüm işlemlerimizi 1 adet bulut sunucu üzerinde halledebileceğiz.

Docker kullanarak container'lar üzerinde uygulama çalıştırmaktayız dedik.Bu durumda container'ların her biri birer process olarak düşünülebilmektedir.

Centos işletim sistemine aşağıdaki adımları takip ederek Docker kurulumu gerçekleştirebilmektesiniz.

sudo yum check-update

curl -fsSL https://get.docker.com/ | sh

sudo systemctl start docker

sudo systemctl status docker

Aşağıda linkini vermiş olduğum platform üzerinden örnek dock lara ulaşabilir bu platformdan faydalanabilirsiniz.

https://hub.docker.com

Aşağıdaki örnek komut ile sunucunuzun 8011 portunda bir nginx çalıştırabilirsiniz.

docker run -p 8011:80 nginx:1.10

Peki nedir buradaki 8011:80 'nin açıklaması -> oluşturmuş olduğumuz process - container'ın 8011 portunda nginx i çalıştır ve 80 portunda yayınla anlamın taşımaktadır.Bu sayede IP üzerinden değil de domain üzerinden process'leri yönetebilmekteyiz.Normal şartlar altında 80 portunda 1 adet uygulama çalışabilmektedir biz bu yönlendirme ile birden çok uygulamyı iş parçacıklarına bölerek bir sunucu üzerinde kullanabilmekteyiz.

docker ps -a

komutu ile de sisteminizdeki aktif container'ları görebilmektesiniz.

 

Faydalı Olması Dileklerimle,

SunucuPARK Destek

 

 

 

dfsf