Menu

PHP ile Şifreleme (Hashing)

PHP Şifreleme (Hashing)

Gelişen teknoloji dünyasında hemen hemen hepimiz web üzerinden verilerimizi şifrelerimizi ve buna benzer bilgilerimizi girmekteyiz ve bu bilgileri kullanıcı kayıt sistemlerine kayıt etmekteyiz.

Geliştiriciler , yazılımlarında bir çok şifreleme metodu kullanabilmektedir.Sizlere Php dili ile şifreleme , doğru şifreleme nasıl kullanılır ondan bahsedeceğiz.

Php yazılım dili ile yazılan bir kullanıcı kayıt sistemi düşünelim.Hiçbirimiz bir kullanıcımızın oluşturduğu şifreyi açık bir şekilde veritabanına kayıt etmek istemeyiz.Veritabanımıza bir şekilde ulaşan kötü niyetli hackerlar kullanıcılarımızın şifrelerini öğrenebilir ve bu şifreleri başka hesaplarında kullanabilirler.Bu durum için çok kullanılan şifreleme metodlarından;

MD5 şifreleme metodu mevcuttur.Fakat bazı durumlarda md5 şifreleme metodu da kırılabilmektedir.Özel karakterlerden oluşmayan şifrelerinizi md5 çözücü free siteler yardımıyla çözebilirsiniz.

Bu durum için en doğru çözüm php hashing fonksiyonudur.

Php hashing fonksiyonunu aşağıdaki gibi kullanabiliriz.

$sifre = "sunucupark"; //bir şifre belirliyoruz.

password_hash($sifre , PASSWORD_DEFAULT); //şifremizi php hashing fonksiyonu ile hashliyoruz.

Php hashing fonksiyonu ile şifrelemiş olduğumuz şifremizi bir değişkene atarak password_verify fonksiyonu ile doğrulatıp kullanıcılarımızı sisteme login edebiliriz.

Bu sayede PHP yazılım dile ile yazmış olduğumuz kullanıcı kayıt sistemi için veritabanımıza kullanıcı şifremizi doğru bir şifreleme metodu kullanarak yazmış olacağız.

Yazılım güvenliği sektörün önde gelen konularından biri olmaktadır.

 

Faydalı olması dileğiyle