Menu

Directadmin DKIM kaydı nedir nasıl yapılır?

Son zamanlarda devlet kurumlarına göndermekte olduğunuz maillerde aşağıdaki gibi bir yanıt almış olabilirsiniz,

24 Temmuz 2020 tarihli Bilgi ve İletişim Rehberi Güvenliği Rehberi, 3.1.4.8 tedbir maddesinde belirtilen;

Sahte ya da bütünlüğü bozulmuş e-postaların geçerli etki alanlarına sızma ihtimalini azaltmak için SPF, DKIM vb. teknoloji ve standartlar kullanılmalıdır.” 

ilkesi gereği, Aselsan ve ekosistemimizdeki savunma sanayii şirketleri, altyükleniciler ve ticari ilişkili olduğumuz şirket ve kurumlarla güvenli e-posta alışverişi yapabilmek için, 1 Ekim 2020 tarihinde e-posta güvenliği için tüm paydaşlarımızın önlemlere uymasını zorunlu hale getireceğiz. 

Bu kapsamda çalıştığımız şirket ve kurumların, şirketimizle e-posta haberleşmelerini sağlıklı yapabilmeleri için kendi alan adı sunucularında PTR, SPF, DKIM alan adı kayıtlarını ve DMARC politikalarını 1 Ekim 2020 tarihine kadar devreye almaları/ güncellemeleri tavsiye edilmektedir.

DNS kayıtlarında yukarıda bahsi geçen kayıtları güncellemeyen/yayımlamayan kurumlar ile gerçekleşen e-posta haberleşmesi, Aselsan sunucularında şüpheli/istenmeyen (SPAM) e-posta olarak işaretlenecektir.

Gönderimini yaptığınız, E-Posta incelendiğinde, DKIM kayıtlarınızın devreye alınacak politikalarla uyuşmadığı görülmüştür.

 

 

Bu hatasının sebebi 'DKIM' adı verilen TXT kaydının eksikliğidir. Peki nedir bu DKIM?

DKIM kaydı, domain bazlı çalışan ve mail göndermekte olduğunuz domain için bir ayraç durumunda çalışan, e-posta sahtekarlığının önüne geçmek için belirlenmiş olan kurallar bütünüdür. DKIM kaydı ile mail sunucunuzdan çıkan bir e-postaya domain adresinizin imzası basılmaktadır.

DKIM kaydı nasıl yapılır?

DKIM kaydı hosting kontrol panelleri üzerinden rahatlıkla yapılacağı gibi panel kullanıyorsanız yine DNS yönetim alanından eklenebilmektedir.

Directadmin DKIM Kaydı nasıl eklenir?

Directadmin kontrol paneli kullanmakta iseniz öncelikle exim versiyonunuzun 4.5 üzeri olduğunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Exim 4.5 üzeri değil ise mail hesaplarınızın güvenliği için lütfen exim versiyonunuzu 4.5 olarak güncelleyiniz.

SSH ile sunucumuza bağlanalım.

vi /usr/local/directadmin/conf/directadmin.conf  //dosyamızı açalım ve "dkim=1" satırını ekleyip dkim i etkinleştirelim.

cd /usr/local/directadmin/scripts/.  //klasörüne geçiş yapıyoruz

./dkim_create.sh domainadi.com.  //ile domainimiz için dkim imzasını oluşturuyoruz.

İşlem tamamland fakat exim mail altyapısı kullanmakta iseniz exim.conf dosyası içerisinden maillerinizin dkim eklenerek gönderilmesini sağlanamanız gerekmektedir.

 

Konuyla ilgili soru ve sorunlarınızda bizlere ulaşabilirsiniz.