Menu

Google reCAPTCHA nedir ve nasıl kullanılır?

Bu gün de web sayfalarınızın güvenliği için hep beraber Google reCAPTCHA yı inceleyelim,

Google reCAPTCHA , Google tarafından geliştirilmiş web sayfalarınıza Google Api ile ekleyip kullanabileceğiniz bir uygulamadır.Peki neden reCAPTCHA ya ihtiyaç duyarız ve nasıl ekleriz?

Aşağıdaki linkte google reCAPTCHA'nın bir örnegi bulunmaktadır.

 

https://sunucupark.com/sunucu-barindirma.php

Bir web sayfanız olduğunu düşünün , hemen hemen her web sitesinde bir iletişim formu bulunmaktadır , kötü niyetli ziyaretçileriniz web sayfanızdaki iletişim formunu görüp size kötü deneyimler yaşatmak için iletişim formunuz üzerinden bir saldırıda bulunabilirler,İletişim formunu sürekli doldurup 'tamam' butonuna basıldığını düşünelim.Böyle bir senaryoda belki de binlerce mail alacaksınız ve bu iletişim istekleri 'spam' gereksiz iletişim istekleri olacaktır.Bu şekilde web siteniz anlık belki de geçici olarak devre dışı bırakılacaktır.

İşte bu ve buna benzer dinamik formların bulunduğu sayfalarınıza Google reCAPTCHA ekleyerek spam saldırılardan korunabilimekteyiz.Google reCAPTCHA eklenmiş iletişim formunda her tamam butonuna basıldığında Google tarafından ziyaretçinize bot olmadığını doğrulaması için basit sorular yöneltilmektedir.Bu sayede spam saldırılar engellenmektedir.

Peki nasıl ekleriz?

Aşağıdaki linkten Google hizmetlerine bağlanıp reCAPTCHA eklemek istediğimiz sitenin linkini yazalım,

https://www.google.com/recaptcha/admin#list

 recaptcha eklemek istediğimiz sitenin linkini ve sayfa yolunu belirttiğimizde Google tarafından bize bir site key ve secret key üretilecektir,

 

Recaptcha

 

 

 Yukarıdaki gibi sayfamızın dosyasına , mavi ile işaretlenen kod parçacıklarını eklememiz gerekmektedir.<div class> kodu ile başlayan satırı ,recaptcha nın sayfamızda hangi kısımda çıkmasını istiyorsak oraya ekleyeceğiz.

Hepsi bu kadar , artık form alanımızı düzenleyip site key ve secret key'leri  kullanarak  güvenli web formları oluşturabiliriz.

Faydalı olması dileğiyle..