Menu

Soft Fail ve Hard Fail Nedir?

Bu makalemizde sizlere SPF Soft Fail (~) ve Hard Fail (-) kullanımları ve ne anlama geldikleri hakkında bilgi vereceğiz. SPF kaydı bir e-posta kimlik doğrulama protokolüdür.

SPF kaydı değerinizi Hard Fail "v=spf1 ip4:x.x.x.x -all" veya Soft Fail v=spf1 ip4:x.x.x.x ~all şeklinde oluşturabilirsiniz. İki kayıt örneği sizin mail akışınızı etkileyebilmektedir. Kayıttaki bu farklılık sebebiyle mailleriniz şüpheli/spam mail olarak algılanabilir ve alıcıya gönderimde sorun yaşayabilirsiniz.

Hard Fail ve Soft Fail Kavramları Ne Anlama Gelmektedir?

Soft Fail Örneği;

"v=spf1 ip4:x.x.x.x ~all"

Yukarıdaki örnekte "all" ifadesinin önündeki yaklaşık "~" işareti, bu SPF kaydında listelenmeyen sunucu IP'lerinin " soft fail " olarak ele alınması gerektiği anlamına gelmektedir. Yani bu SPF kaydında bulunan sunucu IP'si dışında bir yerden mail atılabilir fakat spam veya şüpheli olarak değerlendirilmektedir. SPF kaydınızı bu şekilde yapılandırdığınız zaman alıcı mail sunucusu mailinizi kabul etmeyebilir veya spam olarak işaretleyebilir.

Hard Fail Örneği;

 "v=spf1 ip4:x.x.x.x -all"

 Yukarıdaki örnekte, "all" ifadesinin önündeki karakter "-", bu SPF kaydında listelenmeyen tüm göndericilerin "hard fail" olarak ele alınması gerektiği anlamına gelir , Yani  bu IP dışında kalan IP'ler yetkisizdir ve onlardan gelen e-postalar atılmalıdır. Bu durumda sadece x.x.x.x IP adresi e-posta göndermeye yetkilidir. Bu şekilde yapılandırılmış SPF kaydı alıcı mail sunucuları tarafından yetkinliğinizi belirler ve mail saygınlığınızı arttırır.

Faydalı Olması Dileği İle

SunucuPARK Destek