Menu

Load Balancing Nedir?

Load Balancing Nedir?

Load balancing, iş yükünü birden fazla sunucuya dağıtarak web sitelerinin, veri tabanlarının ve diğer hizmetlerin performansını ve güvenilirliğini artırmak için kullanılan yüksek kullanılabilir altyapıların önemli bir parçasıdır.

Yük dengeleyiciler yükü dağıttıkları sistemlerin sağlıklı olup olmadığını belirli aralıklarla kontrol ederek çalışmayan sunuculara trafiği yönlendirmezler. Bu sayede, yük dengeleyiciler sistemlerimizin ölçeklenmesini sağladıkları gibi yüksek erişilebilirliğini sağlamak için de kullanılırlar. Problemli sunucuya yeni istek gönderilmez ve kullanıcıların problemden etkilenmemesi sağlanır.

Yük dengeleyiciler uygulama güncellemesini kesintiye sebep olmadan yapılabilir. Öncelikle güncellenecek sunucuya LB’nin trafik yönlendirilmemesi sağlanır. Uygulama, sunucu üzerinde güncellendikten sonra LB tekrar sunucuya trafiği yönlendirmeye başlar. Bu süreç bütün sunucular için tekrarlandığında uygulamanın versiyonu servis kesintisine neden olmadan yükseltilmiş olur.

Yük dengeleyicilerin çalışma prensibi dağıtım tiplerini arkadaki sunuculara göre farklılaştırabilirler. Örnek verecek olursak 4 çekirdek ve 2 çekirdekli iki sunucuya yönlendirme yapılıyorsa, yük ikisi arasında eşit bölünmez. Çekirdek sayısına orantılı olarak bölünebilir. LB’lerde, yeni bir isteğin yönlendirileceği sunucu belirlenirken eşit dağılım ya da rastgele dağılım seçilebilir. Rastgele dağılım herhangi bir hesap gerektirmemesinden ötürü bir miktar hızlı çalışacaktır.

 

Faydalı Olması Dileği İle

SunucuPARK Hosting Destek