Menu

TCP/IP Nedir ?

TCP/IP Nedir?

TCP -> Transmission Control Protocol

IP -> Internet Protocol

TCP/IP Bir noktadan diğer noktaya veri iletiminde rol oynayan veri iletim protokülüne verilen addır.TCP/IP protokolleri network cihazları arasındaki veri iletim, veri aktarım kurallarını koyan protokoldür.

İki , üç veya çok daha fazla nokta arasındaki veri iletimi için bir çok protokol geliştirilmiştir.Bunlardan en çok kabul görenleri OSI ve TCP/IP referans modelleridir.

TCP/IP Modeli veri iletimini 4 farklı katmanda açıklamaktadır.

4.Application -> Uygulama katmanı , bu katmanda veriyi işleyecek ve gösterecek uygulamalar yer almaktadır.Örneğin web sitesi üzerinden bir yayın yapılacaksa http protokolü kullanılır.Http protokolü application katmanında yer almaktadır.SMTP ve FTP protokolleri de bu katmanda yer almaktadır.

3.Transport -> Ağ katmanından sonra taşıma katmanına aktarılan veri bu katmanda nasıl gönderileceğim sorularına yanıt bulur.Veri güvenliği de bu katmanda sağlanmaktadır.TCP ve UDP taşıma katmanında yer almaktadır.

2.Network -> Ağ katmanında uğrayan veriye , verinin gönderileceği adres eklenir.Bu adrese destination adress denmektedir.Veri Fiziksel katmandan sonra buraya uğrar ve veri paketine ip adresi eklenir.

1.Physical -> Fiziksel katmanda verinin hangi yollarla gönderileceği , veri iletim ortamı ve gönderim hızları belirlenmektedir.

TCP/IP 4 farklı katmandan ve çok sayıda protokolden oluşmaktadır.Veriler bu katmanlar arasında paketlenerek gönderilmektedir.

 

 

Faydalı Olması Dileğiyle,

SunucuPARK