Menu

VPS/VDS Arasındaki Fark

Virtual Private Server (VPS),  Paylaşımlı Özel Sunucu demektir. VPS, bir sanal sunucudur. Fiziksel sunucular tek bir kişi tarafından kullanabiliyorken sanal sunucular birden fazla kişi tarafından kullanılabilir.

VPS, aynı donanım üzerinde kullanıcıların birbirinden bağımsız şekilde çalışmasını sağlar. Fakat bu sistemde kullanıcılar tüm noktalarda bağımsız değildir, kullanıcılar diğer kullanıcılarla birlikte işlemci ve ram gibi ortak donanımları kullanmak durumundadır.

Sunucunuzda web sştsi barındırabilir,dosyalarınızı yedekleyebilir,veri upload edebilirsiniz.

VDS ise kullanıcılarına kendi web uygulamalarını geliştirmeleri,barındırmaları için kullanabilecekleri bir sanal sunucudur. Yani VDS tercih eden bir kullanıcı belirli bir alanı kiraladığı zaman, o alan o kullanıcının dışında herkes için kullanıma kapalıdır ve kullanıcı kendi isteklerine göre alanını kullanabilir.

VDS’in altyapısı da teknik olarak VPS’e benzer. VDS de tıpkı VPS gibi bir ana fiziksel makine üzerinde bulunur ve sanallaştırılarak bir sunucuya dönüşür. Daha sonra bu yeni sunucuya özel olarak RAM ve işlemci gibi atamalar yapılır. Örneğin; bir kullanıcı kendine ayrılan RAM miktarının tamamını kullanmıyor olsa bile RAM’i yine kendisine özel şekilde kalır ve kullanıma hazır bir şekilde bekler.

VPS paketlerinde aynı donanımı kullanan herkes aynı işletim sistemini kullanırken VDS’te durum biraz daha gelişmiştir ve her kullanıcının kendine ait işletim sistemi vardır. VDS serverlarının üzerinde VPS’ten farklı olarak birbirinden bağımsız şekilde çalışan işletim sistemleri ya da sunucu yazılımları bulunabilir. 

SunucuPARK Hosting Destek