Menu

SSL Sertifikası Nedir ? Türleri Nelerdir?

SSL Nedir?

Tükçe anlamı Güvenli Giriş Katmanı olan ‘’Secure Sockets Layer‘’ (SSL), sunucu ile istemci arasındaki veri trafiğini şifreleyerek güvenli hale getiren protokoldür.HTTP (Hypertext Transfer Protocol) istemci-sunucu modeli içerisinde gerçekleşen bir uygulama katmanı talep-cevap protokolüdür. Birçok web sitesinde bu protokol kullanılıyor olsa da özellikle e-ticaret siteleri için yeterli güvenlikte değildir. SSL sertifikası kurulumu sonrası http protokolü https protokolüne yönlendirirlerek bağlantı katmanı güvenli hale gelmiş olmaktadır.

SSL Sertifikası Neden Gereklidir?

SSL sertifikası web sunucusu ile istemci arasında şifrelenmiş bir bağlantı sağlar. Böylece 3. kişilerin erişmesinin tehlikeli olacağı bilgiler gizli tutulmuş olmaktadır. SSL sertifikası sayesinde web sunucusu ile web tarayıcısı arasında bulunan bütün veriler şifreli bir şekilde taşınır ve bu verileri sadece web sitesi sahibi erişebilir.

Özellikle e-ticaret siteleri için gereklidir. Bir web sitesinden alışveriş yaparken kredi kartı bilgiler ve T.C gibi özel bilgileri paylaşmaktayız. Bu sebeple alışverişimiz esnasında güvenlik büyük önem taşımaktadır ve https katmanında bağlantı kabul etmeyen web siteleri güven vermediği için ziyaretçisi az olmaktadır.

SSL sertifikası Çeşitleri Nelerdir?

Standart SSL(Domain Validation)

Bu SSL positive SSL olarak da bilinmektedir. Sadece web sitesindeki veri trafiğini şifrelemektedir. Alan adının doğruluğu kontrol edilerek güvenlik sağlanmaktadır. Herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmadan alınabilir.Tek bir alan adı için geçerlidir.Doğrulama işlemi 10-15 dk sürmektedir.

Wildcard SSL ( Domain Validation)

Bu SSL ile alan adınıza bağlı tüm subdomainler güvenli katmanı desteklemektedir. Domain validation Wildcard SSL sertifikaları herhangi bir belge gerektirmeden doğrulama işlemini gerçekleştirir.Doğrulama işlemi 10-15 dk sürmektedir.

Wildcard SSL (Organization Validation)

Bu sertifikanın alınabilmesi için kurumunuzun gerçekliğini kanıtlamanız gerekmektedir.Doğrulama işlemi 1-5 gün sürmeketdir.Organization validation sertifikasına sahipseniz URL'de güvenli kilit ve https ibaresi bulunmaktadır. Sertifikanızın detaylarına baktığınızda kurumunuzun bilgileri yer almaktadır.

EV SSL (Extended Validation)

EV SSL en katı doğrulama sürecine sahip SSL sertifikasıdır. Doğrulama işlemi 2 hafta sürebilmektedir. Yalnız ticari kuruluşların başvuracağı bir sertifika türüdür. Bu sertifika tarayıcınızda güvenli kilit , https ve firmanızın ünvanının yer aldığı sertifika türüdür. Başvuru için Vergi Levhası, İmza Sirküsü, Faaliyet belgesi gibi belgeleri isteyerek doğruluğunuzu kontrol etmektedir.