Print Logo

Web Hosting Yönetim Paneli Nedir?

Kontrol paneli, sunucunuzdaki uygulamaları yönetmenizi sağlayan en önemli araçtır. Eğer programlama üzerine uzman değilseniz ve kontrol paneliniz yoksa, hosting hesabınız tamamen kullanışsızdır. Piyasada, çeşitli kontrol panelleri vardır. Bunların çoğu cPanel gibi popüler kontrol panellerinden esin alınarak tasarlanmıştır. cPanel çok sayıda sadık kullanıcıya sahiptir. Bu kullanıcılar, hosting sağlayıcılarını sunduğu cPanel sürümüne göre belirleyecek kadar fanatiktir.

Kontrol Paneli Nedir?

Web hosting kontrol paneliniz, web sunucunuz ile ilgili her türlü işlemi gerçekleştirmeniz için yararlı bir araçtır. Hosting kontrol paneliniz birebir olarak bilgisayarınızın kontrol paneline benzetilebilir. Kontrol paneliniz ile web sitenizin veritabanına ve dizinine ulaşabilirsiniz. Ayrıca, mail adresleri oluşturabilir, FTP hesapları kurabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak; kontrol paneliniz, web sayfanızın işlevselliğini arttırabilmeniz için gerekli uygulamaları indirmenize, gerekli kodları yazmanıza, gerekli programları güncellemenize ve yönetebilmenize fırsat sunar. Dolayısıyla, sitenizin yönetimini, bakımını ve organizasyonunu kontrol paneliniz ile her açıdan gerçekleştirebilirsiniz.

Dolayısıyla eğer işletim sistemleri üzerine programlama uzmanı değilseniz hosting hesabınızı yönetmek zor olacaktır. Yönetim panelleri SSH kod bilgisine gerek kalmadan kontrol paneli üzerinden sunucuyu yönetmeye, optimize etmeye ve buna benzer birçok işlemi yapmanıza yardımcı olurlar. Günümüzde ücretli veya ücretsiz birçok panel mevcuttur:

cPanel

cPanel, sadece Linux işletim sistemlerinde kullanılabilen Türkçe arayüze sahip, diğer yönetim panellerine göre arayüzü daha sade ve anlaşılır olmakla birlikte en çok tercih edilen ve en kolay yönetim panelidir. Linux bir sunucuya cPanel kurulduğu takdirde kod bilgisine gerek kalmadan panel üzerinden gerekli optimizasyonlar da yapılabilir. cPanel aylık veya yıllık ücretler karşılığında satın alınabilir ayrıca 15 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

Resmi Web Sitesi

Plesk Panel

Plesk Panel, Parallels firması tarafından yapılan hem Windows hem de Linux işletim sistemleri üzerinde sorunsuzca çalışabilen kontrol panelidir ve yine cPanel’de olduğu gibi aylık veya yıllık ücretler karşılığında satın alınabilir ya da aylık olarak Trial sürümünü ücretsiz deneyebilirsiniz.

Resmi Web Sitesi

MaestroPanel

Diğer panellere göre daha genç bir yönetim panelidir. Günümüz şartlarına uygun olarak yazılmış olan panel internet üzerindeki bulut (cloud) sistemlerle de entegreli çalışabilmektedir. MaestroPanel işimize yarabilecek modülleri de ücretsiz olarak indirebilme imkanı sağlamaktadır. MaestroPanel, 10 domaine kadar 1 yıl süreyle ücretsiz olup bundan sonraki aylık veya yıllık olarak satın alınabilir. MaestroPanel üstelik tamamen Türk yazılım mühendisleri tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.

Resmi Web Sitesi

CWP (CentOS Web Panel)

CWP, MySQL veritabanı üzerinde çalışan ücretsiz ve kullanışlı Linux tabanlı bir hosting kontrol panelidir. Web siteleri üzerinden detaylı bir şekilde incelemesini yapabilir eğer dilerseniz demo inceleyerek daha da çok bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

 

Faydalı Olması Dileğiyle,

SunucuPARK Destek

SunucuPARK 2004