Print Logo

Vi Text Editör Kısayolları

Vi text editör eğer kısayolları bilmiyorsanız kullanımı zor bir editördür. Ancak kısayolları öğrendiğinizde tüm işlerini kolaylıkla halledebilirsiniz. Bu kısayollardan bazıları;

Editör Moduna Geçme ve Editör Modundan Çıkma: Vi editörde düzenleme moduna geçmek için "a" veya "i" tuşlarını kullanabilirsiniz. Bunların farkı ise "i" tuşu ile imlecinizin bulunduğu yerde düzenleme moduna geçer, "a" tuşu ile de imleçten bir sonraki karakterde yazmaya başlarsınız. Editör modundan çıkmak istediğinizde ise esc tuşuna basmanız yeterli.

Arama Kısayolu: "?" ile arama moduna geçebilirsiniz. Aramak istediğiniz metni yazarak enter tuşuna bastığınızda aradığınız veriye gidersiniz.

Hızlı Satır Silme: d tuşuna 2 kez üst üste bastığınızda imlecin bulunduğu satırı silersiniz.  4 tuşuna bastıktan sonra 2 kez d tuşuna basarsanız bu kez imlecinizin bulunduğu ve onun 1 altındaki satırı silersiniz.

Kesme, Kopyalama ve Yapıştırma: Dosyada düzenleme yaparken editör modunda değilken imlecin üzerinde bulunduğu metinden seçim yapmak için "v" tuşuna basarak seçim moduna geçebilirsiniz. Yön tuşları ile imlecinizi hareket ettirerek seçmek istediğiniz alana kadar ilerleyebilirsiniz. Daha sonra bu seçmek olduğunuz alanı "y" tuşu ile kopyalayabilir ya da "x" tuşu ile kesebilirsiniz. Sonrasında ise yapıştırmak için "p" tuşuna basmanız yeterli.

Kaydetmeden Çıkma: Düzenlemekte olduğunuz dosyada düzenleme yapmadan çıkmak için esc tuşuna bastıktan sonra ":q!" yazarak düzenleme yapmadan çıkış yapabilirsiniz.

Kaydederek Çıkma: Düzenlemekte olduğunuz dosyada yaptığınız değişiklikleri kaydederek çıkmak için esc tuşuna bastıktan sonra ":wq!" yazıp entera basarak yaptığınız değişiklikleri kaydederek çıkabilirsiniz.

 

Faydalı Olması Dileği İle

SunucuPARK Destek

SunucuPARK 2004