Print Logo

Microsoft Sql Server Ağ Yapılandırma Optimizasyonu

Microsoft Sql Server kullanımında optimizasyon çok önemli bir konudur. Optimizasyonu yapılmayan sql sunucuları sorgularınıza çok geç yanıt verebilir bu da sitelerinizin, uygulamlarınızın işleyişini yavaşlatır. 

Yavaş çalışan bir site veya uygulama kullanıcılar için hiç hoş algılanmaz ve kullanıma devam etmelerini zorlaştırır.

Bir application sunucusu ve ayrı bir sql sunucusu kullanmakta iseniz,

*Application sunucunuzun ve sql sunucunuzun aynı ağ üzerinde çalışması performansınızı olumlu etkiler.

*Aynı ağ üzerinde çalışan application ve sql sunucusu için, application sunucunuzdaki connection stringlere local ip vererek sql sunucunuzdan hızlı bir yanıt almasını sağlayabilirsiniz.Böylece trace aşamalarını azaltır ve performansı artırabilirsiniz.

SQL Network Yapılandırma:

*Sql Configuration Manager' a giriş yapınız.

*Sql Server Network Configuration' a tıklayınız.

Named Pipes: TCP/IP dışında farklı bir protokoldür.Protokol 445 portunu kullanır, TCP/IP altında çalışan serverları isimlendirmek için herhangi bir DNS yok ise kullanışlı olacaktır. Aksi halde disable konuma getirmenizi öneririz, TCP/IP ye göre çok yvaaş çalışır.

TCP/IP: SQL Server' ın standart protokolüdür.Belirli ayarlar kullanılarak performans artırılabilir.

1.Aktif hale getirilen protokol yine de dış bağlantılara kapalıdır, IP Addresses sekmesine gçeip sunucunuzun o anda sahip olduğu tüm IP adreslerini görebilirsiniz.IP adreslerinden hangilerinden gelen bağlantıyı kabul etmek istiyorsanız. bu ip adreslerini enabled hale getiriniz.

2.Bu ayarı application sunucunuz ve sql sunucunuz aynı sunucu içerisindeyse özelleştirebilirsiniz.Dışardan veritabanına bağlantıyı kapatabilir sadece IIS üzerinden erişimi açıp güvenli bir bağlantı sağlayabilir, dışarıdan veritabanına gelebilecek saldırı ve bağlantı isteklerini direk red edebilirsiniz.

Soru ve sorunlarınız için sistem uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

Fyadalı olması dileğiyle,

SunucuPARK 2004