Print Logo

Bilgisayar Zaralarının En Aza İndirilmesi

Günlük yaşantımızın önemli bir parçası haline gelmiş teknolojik aletler herkesin bildiği üzere vücudumuz üzerinde bazı olumsuz etkilere sahip. Dikkat edilmediği taktirde sağlığınızı kalıcı şekilde bozabilecek bu zararlar için çok geç olmadan önlem almanız gerekir. İlk başlığımız bilgisayar kullanımı sırasında en çok zararı gören gözlerimiz.

BİLGİSAYARI UYGUN PARLAKTIKTA KULLANMAK

Bilgisayar kullanımı esnasında bulunduğunuz ortamın yeterince aydınlık olmasına önem gösterin. Bu esnada parlaklığınızı orta seviyede kullanının. Karanlık ortamlarda ise bu parlaklık seviyesini değiştirmeyin. Düşünülenin aksine düşük parlaklıkta cihaz kullanmak gözlerinizi daha fazla yorar. Bilgisayardan gelen zaralı ışınlara sahip gözlükler kullanmak gözlerinizin yorulma süresini uzatacaktır. Eğe numaralı gözlük kullanıyorsanız bu özelliği camınıza ekletebilirsiniz.
Gün boyu bilgisayar ışığına maruz kalmak göz kuruluğuna da sebep olabilir. Bunun için eczanelerde bulunan gözyaşı içerikli damlaları kullanabilir ya da çeşitli bitkisel karışımlarla gözünüze pansuman yapabilirsiniz.

BİLGİSAYAR KULLANIMI ESNASINDA UYGUN OTURMA ŞEKLİ

Bilgisayar başında otururken insanlar genellikle öne doğru eğik oturma eğilimi gösterir; bunun en belirgin iki sebebi vardır. İlki bilgisayar ekranını daha net görme ihtiyacı. Bunun için ekranınızdaki yazı boyutunu büyülterek yazıları, ekrandan uzakta iken bile rahatta görebileceğiniz hale getirebilirsiniz. Ayrıca klavyenizi de kollarınızın en rahat olacağı şekilde yerleştirin.
İkincisi ise vücut proporsiyonunuzun kambur oturmaya alışmış olmasıdır. Kambur oturmak size kısa vadede daha rahatmışsınız hissi verse de uzun vadede bel ve sırt ağrılarına ya da omurganızda bozulmalara yol açabilir. Bu durumu engellemenin en etkili yolu omuz kaslarınızı geliştirmektir. Bunun için pilates lastiği ile ileri geri çekiş yapmak ya da yarım şınav pozisyonunda şınav çekmek önerilebilir.
Kambur oturmanı engelleyebilecek bir diğer yol ise kendinize uygun sandalye seçmektir.
Eğer masa başı bir işe sahipseniz, gününüzün çoğunu geçirdiğiniz sandalyeler vücudunuz için büyük önem taşır. Eğer işyerinizdeki sandalyeleri değiştirme imkanınız yoksa küçük minderleri oturuşunuzu destekleyecek şekilde yerleştirebilirsiniz.
Sandalyenizin yüksekliğini bacaklarınızın yere tam dediği seviyede ayarlayın. Ayaklarınızı içeri doğru kıvırmayın. Bu oturuş pozisyonu bacaklarınızdaki kan akışını yavaşlatır. Saatlerce hareketsiz oturmaktan kaçının, vereceğiniz birkaç dakikalık yürüyüş molası bile vücudunuza çok iyi gelecektir.

SunucuPARK 2004