Print Logo

POP3, IMAP & MAPI Arasındaki Temel Fark Nedir?

Bu makalemizde sizlere protokoller arasındaki genel farklardan bahsedeceğiz.

Bir önceki makalemizde e-mail protokolleri hakkında bilgi paylaşmıştık.


POP3 protokolü, posta kutusuna bağlı yalnızca bir istemci olduğunu varsayar. Buna karşılık, IMAP protokolü birden çok istemcinin eşzamanlı erişimine izin verir. Posta kutunuz birden fazla bilgisayar veya mobil cihazda kullanılacak ise, IMAP sizin için daha uygundur.
POP3 aynı zamanda standart bir protokoldür ancak IMAP'ten farklı olarak e-mailleri yerel bilgisayara indirir. MAPI, Exchange gibi MAPI tabanlı bir posta sunucusuyla iletişim kurmak için RPC tabanlı iletişim kullanan Microsoft'un tescilli bir teknolojisidir. IMAP4, POP3'ten daha ileridir. Bir MAPI hesabı, bir IMAP hesabıyla neredeyse aynı işlevselliği sağlar, ancak aynı zamanda sunucuyla canlı bir bağlantısı vardır.
MAPI, Microsoft Outlook ve Exchange tarafından e-mail, kişiler, randevular, görevler, yapışkan notlar vb. için kullanılan bir mesajlaşma sistemidir. Bir Exchange sunucusu gibi MAPI tabanlı bir postayla iletişim kurmak için RPC tabanlı iletişimi kullanan Microsoft'un tescilli bir teknolojisine dayanmaktadır.
MAPI, dinamik bağlantı kitaplığı olarak bilinen bir program kitaplığında depolanan standart bir C dili işlevlerinden oluşur. Ayrıca, farklı cihazlarda ve bilgisayarlarda alt klasörleri, özel klasörleri, takvimi vb. Senkronize edip görüntüleyebilen senkronizasyon özelliği sağlar. Aşağıdaki üç hizmeti tanımlar;
•    Adres defteri-adres bilgilerini içeren bir veri tabanı
•    Taşıma-farklı cihazlar arası etkileşime yardımcıdır.
•    Mesaj depolama- klasörlerden ve alt klasörlerden oluşan mesajları depolar.

Kısaca: E-Posta’mı Kurarken Hangisini Kullanmalıyım?


E-mail sağlayıcınızla kişisel iletişim tarzınıza bağlı olarak, e-mailinizi nasıl kullanmanız gerektiğini oldukça hızlı bir şekilde daraltabilirsiniz.
•    E-mailinizi birçok cihazdan, telefondan ya da bilgisayardan kontrol edebiliyorsanız, bir webmail hizmeti kullanın veya e-mail alıcınızı IMAP kullanabilecek şekilde ayarlayın.
•    Çoğunlukla webmail kullanıyorsanız ve telefonunuzun ya da iPad’inizin webmailinizle eşleşmesini istiyorsanız, IMAP’i kullanın.
•    Özel bir bilgisayarda (örneğin ofisinizde) e-mail alıcısı kullanıyorsanız veya birden fazla cihazdan mail almak istiyorsunuz ama gönderdiğiniz maillerin senkron olmasına ihtiyacınız yok ise POP3 sizin için uygun bir çözümdür.
•    Çok büyük bir e-mail geçmişiniz varsa ve çok fazla disk alanı olmayan bir hosting paketi kullanıyorsanız, e-mail sunucusunda yer kalmaması ihtimalinden kurtulmak için POP3’ü kullanmak sizin için uygundur.
•    Şirket e-maili kullanıyorsanız ve şirketiniz bir Exchange sunucusu kullanıyorsa, sizin de Exchange kullanmanız gerekir.

SunucuPARK 2004