Print Logo

E-mail Protokolleri Nelerdir?

Bu makalemizde sizlere e-mail Protokolleri hakkında bilgi vereceğiz.

E-posta protokolü, bir e-posta masaüstü / mobil istemcisinin bir e-posta hesabında (e-posta adresiniz) bulunan bilgilere (Kimden ve Kime) eriştiği bir süreçtir. Evrensel standartlarla (temel düzeyde) yönetilen bu protokollerin her biri, verilerin sunucu düzeyinde nasıl işlendiğine ve yerel düzeyde nasıl depolandığına ilişkin belirli yeteneklere sahiptir.
Belirli bir e-posta masaüstü / mobil istemcisi tarafından hangi protokollerin desteklendiği, yalnızca verilen alıcının geliştiricilerine bağlıdır. Sunucu düzeyinde neyin desteklenip desteklenmediğiyle ilgisi yoktur. Örneğin Thunderbird, EAS protokolünü kullanarak Outlook.com'u destekleyemez ve eklenti olmadan yerel olarak bir Microsoft Exchange hesabına erişemez. Thunderbird, bir Exchange hesabına Imap veya POP protokolleri aracılığıyla erişebilir, ancak bu, sunucuya yerel Exchange protokolünü kullanarak erişmekten farklıdır.
Aynı şekilde, her e-posta servis sağlayıcısı her e-posta protokolünü desteklemez. Outlook.com ve barındırılan Exchange hesapları dışında, genellikle belirli bir sağlayıcı tarafından yalnızca POP3 ve IMAP desteklenir.
Rehber / takvim verileri bakımından, ne POP3 ne de IMAP protokolü bu veri öğelerini desteklemez. Outlook'ta (masaüstü), Google veya iCloud tabanlı rehber / takvim öğeleri gibi şeylere erişmek için 3. taraf eklentileri gerekir. Google söz konusu olduğunda, bu, Google App Sync eklentisini gerektirir (Google tarafından ücretli Google hesaplarıyla sağlanır). Apple, iCloud verilerine bağlanmak için bir Outlook eklentisi sağlar.
Bazı cihazlardaki e-mail alıcıları, Google, Yahoo gibi çeşitli sağlayıcılardan direkt olarak rehber/takvim verilerinize ulaşabilir. Bu, e-posta istemcisine yapılan uzantılar aracılığıyla yapılır, daha sonra Outlook kullanırken aynı şeyi gerçekleştirmek için bir Outlook eklentisi yükler. (masaüstü).

POP3 Nedir?


Post Office Protocol sürüm 3, e-mailleri uzak bir sürücüden yerel bir e-mail istemcisine almak için kullanılan, standart bir mail protokolüdür. POP3, e-maillerinizi yerel bilgisayarınıza indirmenize ve çevrimdışı olsanız bile okumanıza olanak tanır.
POP e-mail’leri almak için kullanılan en yaygın internet standardıdır.  Bir POP e-mail istemcisi mesajları aldığında, postalar Sunucupark’ın buluttaki güvenli posta sunucusundan bilgisayarınıza indirilir. Mesajlar normalde buluttan silinir, ancak e-mail istemcinizi indirilen mesajları kısa bir süre (örneğin birkaç gün) silmeyecek şekilde yapılandırabilirsiniz.
Mail’lerinize ulaşmak için sadece bir bilgisayar ya da cihaz kullandığınızda, POP en iyi şeklide kullanılır. Eğer aynı zamanda webmail kullanmayı ve/ veya mobil cihazınızdan mail almayı planlıyorsanız, POP sizin için en iyi seçenek olmayabilir. POP yalnızca e-mail almak için kullanılır ve e-mail istemcilerinin hem ileti gönderip hem de almasına olanak sağlamak için SMTP e-mail protokolüyle birlikte kullanılır.
POP, yalnızca e-mail protokolüdür. Rehber, randevular veya görevler gibi öğeler POP kullanılarak yönetilemez veya erişilemez.
SunucuPARK Kurumsal  e-mailini almak için POP kullanıyorsanız, SunucuPARK Destek Mühendisleri, e-mail  istemcinizin gelen sunucu bağlantı noktası numarasını SSL şifreli bir bağlantı kullanarak 995 olarak yapılandırmanızı önerir.

IMAP Nedir?


The Internet Message Access Protocol (IMAP) yerel bir alıcıdan uzak bir web sunucusundaki e-maillere erişmek için kullanılan bir posta protokolüdür. IMAP ve POP3, e-mailleri almak için en sık kullanılan iki internet posta protokolüdür. Her iki protokol de tüm modern e-mail istemcileri ve web sunucuları tarafından desteklenir.
IMAP, e-mail almak için yaygın internet standardlarından biridir. Bir IMAP e-mail istemcisi mesajları aldığında, mesajların bir kopyasını buluttan bilgisayarınıza indirir, ancak bir kopyasını da bulutta bırakır. E-mail istemcisi, posta kutunuzu bulut ve e-mail istemcisi arasında düzenli aralıklarla senkronize eder. E-mail istemcisindeki posta kutusundan bir mesaj silindiğinde, ikisi bir sonraki senkronize edildiğinde buluttan silinecektir.
Her iletinin bir kopyasını sunucuda saklayarak, IMAP e-mailinize birden fazla bilgisayardan veya e-mail alıcısından (örneğin, bir ofis bilgisayarındaki Outlook ve bir ev bilgisayarından web postası aracılığıyla) erişimi kolaylaştırır. IMAP yalnızca e-mail almak için kullanılır ve e-mail istemcilerine hem gönderme hem de alma yetenekleri sağlamak için genellikle SMTP e-mail protokolüyle birlikte kullanılır.
IMAP, yalnızca bir e-mail protokolüdür. Rehber, randevular ve görevler gibi öğeler IMAP kullanılarak yönetilemez veya erişilemez.
SunucuPARK Kurumsal Mail Servisinde IMAP kullanıyorsanız, SunucuPARK Mühendisleri, e-mail gelen posta bağlantı noktası portunu 993 ‘SSL şifreli bir bağlantı kullanarak’ yapılandırmanızı önerir.

SMTP Nedir?


Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), internet üzerinden e-mail göndermek için standart protokoldür. SMTP, 25 veya 2525 numaralı TCP portunu kullanır ve bazen, ISS'nizin 25 numaralı portu kapatması durumunda mesajlarınızı gönderirken sorun yaşayabilirsiniz (25 numaralı portun açık olup olmadığı nasıl kontrol edilir?). Eğer 25 portunuz kapalı ise 587 veya 465 portunu kullanmayı deneyebilirsiniz. Bağlantınız Belirli bir domain adı için SMTP sunucusunu belirlemek için, MX (Mail eXchange) DNS kaydı kullanılır.
SMTP, e-mail göndermek için en yaygın internet standardıdır. SMTP kullanırken e-mail, e-mail gönderen bilgisayardan çıkarak SunucuPARK’ın güvenli posta sunucuları aracılığıyla alıcıya gönderilir. SMTP yalnızca e-mail göndermek için kullanılır ve e-mail istemcilerine hem gönderme hem de alma yetenekleri sağlamak için yaygın olarak POP veya IMAP ile birlikte kullanılır.
SunucuPARK Mühendisleri, e-mail alıcınızın giden posta sunucusunu güvenli port 587 olarak yapılandırmanızı önerir.  E-mail göndermek için SunucuPARK SMTP sunucusunu kullanıyorsanız, kimlik doğrulama amacıyla bir SunucuPARK e-mail adresinizin olması ve doğrulama olarak kullanılması gerekmektedir.

MAPI Nedir?


MAPI, Messaging Application Programming Interface(Mesajlaşma Uygulaması Programlama Arayüzü) anlamına gelir. MAPI, Microsoft Outlook e-mail alıcısının e-mail, paylaşılan adres defterleri, takvimler ve ortak klasörler dahil olmak üzere bir Exchange sunucusunun tüm özelliklerini tam olarak kullanmasına olanak tanıyan tescilli bir Microsoft protokolüdür. Outlook, bir Exchange istemcisi olarak da bilinen bir MAPI alıcısı olarak yapılandırıldığında, e-mail, bilgisayarınızdaki bir kopyası ile SunucuPARK’ın buluttaki güvenli posta sunucusunda depolanır. Bulutta saklanan mesajlara, internete bağlı herhangi bir bilgisayardan webmail  aracılığıyla erişilebilir. Exchange webmail adresi genellikle https://alanadi.com/owa şeklindedir.
MAPI ile, iletileri buluttan bilgisayarınızdaki .PST dosyası adı verilen yerel bir dosyaya taşıyabilirsiniz. Bu işlem verilerinizi kendi bilgisayarınıza depolamanızı sağlayabilir ve kritik bir veri olan maillerinizi yedeklemenize yardımcı olur.
Outlook 2010, aynı anda birden fazla MAPI / Exchange e-mail  hesabına izin verir. Exchange sunucunuzdan POP ve IMAP protokollerine izin verirseniz alternatif olarak, e-maili almak için POP veya IMAP protokolünü kullanabilirsiniz

EAS – (Exchange ActiveSync)


EAS protokolü, Exchange sunucularıyla senkronize etmek için kullanılan mobil bir protokol olarak başlatıldı ve ardından Outlook.com (eski adıyla Hotmail) ile bağlantı kurma yöntemini standartlaştırmak için mobil satıcılara (bir ücret karşılığında) sunuldu. Daha sonra EAS, Outlook.com hesabına doğrudan bağlanmak için doğrudan Outlook 2013'e dahil edildi ve daha önce Outlook'un önceki sürümlerinde gerekli olan Outlook Hotmail Bağlayıcısı'nı yükleme ihtiyacını ortadan kaldırdı.
EAS protokolü, MAPI gibi; rehberin, takvimin ve görevlerin senkronizasyonunu destekler, ancak notlar ve taslaklar gibi şeylerin senkronizasyonunu desteklemez. Yanlış anlaşılan önemli bir nokta, Outlook.com web arayüzü aracılığıyla oluşturulan Rehber Gruplarını Outlook Rehber Grupları ile eşitleme yeteneğinin olmamasıdır, çünkü ikisi tamamen farklı yaklaşımlar kullanır. Bu, EAS protokolünün kendisinin (yazma sırasında) bir sınırlamasıdır. Outlook.com "Rehber  Grupları" "kategoriler" kullanılarak oluşturulurken, Outlook'ta oluşturulan Rehber Grupları (masaüstü istemcisi) belirli bir ileti sınıfı (IPM.DistList) ile özel kişi öğesi türleri olarak oluşturulur ve bu da onu önceki tüm sürümlerle uyumlu hale getirir. Outlook, Hotmail Outlook Bağlayıcısı aracılığıyla MAPI arabirimini kullanarak. Kısacası, EAS Outlook.com hesabı ve Outlook '2013 kullanarak Kişi Gruplarını senkronize edemezsiniz.

Faydalı olmsı dileği ile

SunucuPARK Destek

SunucuPARK 2004