Print Logo

Dell Sunucularda OMSA nedir?

Dell sunucu türlerinde disk yönetim işlemleri için IDRAC kullanabilirsiniz bazı IDRAC sürümlerinde disk yönetimi yapılamamaktadır. Bunun yerime Dell' in OMSA yazılımı yüklenebilmektedir.

OMSA (OpenManage Server Administrator) , web tarayıcısı üzerinden sunucu durumunu kontrol edebilmenizi, disk işlemlerini gerçekleştirebilmenizi sağlar.

OMSA yazılımı olmadığında sunucuyu kapatıp, tekrar açıp ctrl r tuş kombinasyonuyla diski kontrol etmeniz gerekmektedir. Böyle bir süreç sunucu üzerinde çalışan aktif bir uygulama var ise can sıkıcı olabilmektedir veya RAID li diskleriden birisi bozulduğunda yeni bir disk taktığınızda diskin rebuild olma sürecini sunucuyu online durumuna getirmek zorunda olduğunuz için takip edememektesiniz.

OMSA web tarayıcısı üzerinden user friendly yapısı ile kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır.

peki OMSA nasıl yüklenir?

Linux centos işletim sistemine sahip sunucularda öncelikle OMSA reposunu indirmeniz gerekmektedir. Repo indirdikten sonra basit 'yum install ' komutu ile yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

# wget -q -O - http://linux.dell.com/repo/hardware/latest/bootstrap.cgi | bash //repoyu indirir.

# yum install srvadmin-all //omsayı sunucuya kurar.

OMSA 1311 portu üzerinde çalışmaktadır.

https://ipadresi:1311. -> ile omsaya ulaşabilirsiniz.

kullanıcı adı ve şifre -> sunucunuzun root şifresidir.

Bazı centos sürümlerinde omsa kurulum işleminde sorunlar yaşanabilir sorun muhtemelen reponuzun eski olduğundan kaynaklanmaktadır. Böyle bir durumda çözüm repo dizini içerisinden repo linklerini static olarak yayınlamakdır.

 

Soru ve sorunlarınızda Sunucupark Sistem Mühendislerine danışabilirsiniz.

SunucuPARK 2004